تاثیر سیگار الکترونیکی روی ریه
تحقیقات جدید از تاثیرات سیگار الکترونیکی و ضررهای آن برای ریه خبر میدهند
با افزایش استفاده از سیگارهای برقی، تحقیقات گستردهای در مورد تاثیرات سیگار الکترونیکی بر روی ریه انجام شده است و نتایج این پژوهشها بسیار قابل توجهاند.
همانطور که اشاره شد مصرف نیکوتین به این روش، به خصوص در میان افراد جوان، روز به روز افزایش مییابد؛ برخی آمارگیریها نشان میدهند که استفاده از سیگارهای الکترونیکی در میان جوانان دبیرستانی از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵، حدودا نه برابر شده است. با این حال، مطالعات جدید و گسترده در زمینه تاثیرات سیگار الکترونیکی نشان میدهند که استفاده از این وسایل مضرات سیگارهای تنباکو دار را نداشته، اما وارد کردن نیکوتین به بدن به این روش ممکن است که سلامتی را به نوعی دیگر به خطر بیاندازد.
یکی از این مطالعات به تازگی از طرف محققان دانشگاه کارولینای شمالی در آمریکا به چاپ رسیده است و نتایج آن از تاثیرات سیگار الکترونیکی بر روی سیستم دفاعی بدن و ایجاد بیماریهای التهابی ریه خبر میدهند.
به طور دقیقتر، پژوهشگران بزاق دهان ۴۴ نفر از سه گروه افراد سیگاری، مصرفکنندگان سیگارهای الکترونیکی و اشخاص غیر سیگاری را آزمایش کردند و پس از بررسیها، مشخص شد که نمونههای گروه دوم حاوی مقادیر زیادی پروتئینهای وابسته به گرانولوسیت نوتروفیل و شبکههای NET بوده است. محققان در مقاله چاپشده اظهار کردند که نوتروفیلها با وجود نقش خود در مبارزه با پاتوژنها، باعث بروز بیماریهای ریوی چون COPD و فیبروز سیستیک (Cystic Fibrosis) میشوند؛ از طرف دیگر بزاق هر دو گروه افراد سیگاری و مصرفکنندگان سیگار الکترونیکی حاوی نشانههای بیولوژیکی دیگری مرتبط با مشکلات دستگاه تنفسی بود.
البته همانطور که پژوهشگران دانشگاه کارولینای شمالی اظهار کردهاند، تعداد افراد مورد آزمایش کم بوده و بسیاری از داوطلبان گروه اول هم قبل از استفاده از سیگار برقی، به روشهای سنتیِ استعمال دخانیات وابسته بودهاند، که این امر باعث سختتر شدن امکان ارتباط دادن نتایج به دست آمده، به تاثیرات سیگار الکترونیکی میشود. با این وجود یکی از ویژگیهای منحصر به فرد مطالعه جدید انجامشده به این حقیقت مربوط میشود که مقالههای گذشته، مضرات سیگار الکترونیکی و تاثیرات بد آن به نسبت سیگارهای تنباکو دار را موردبررسی قرار میدادند و از آنالیز مشکلات ایجادشده توسط این وسایل به صورت جداگانه و مطلق، صرفنظر میکردند.
محمت کسیمر (Mehmet Kesimer)، نویسنده ارشد مقاله چاپشده در این رابطه میگوید که مقایسه تاثیرات سیگار الکترونیکی با سیگار معمولی همانند مقایسه دو موضوع کاملا متفاوت است؛ او اظهار میکند که دادههای به دست آمده نشان دهنده تاثیرات منفی و منحصر به فرد سیگار برقی بر روی ریه هستند و این تصور که استفاده از این وسایل جایگزین مناسبی برای سیگارهای تنباکو دار است را به چالش میکشند.
از آنجایی که استفاده از سیگارهای برقی موضوعی نسبت جدید است، تاثیرات درازمدت آن بر روی سلامت هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما تحقیقاتی مانند مقاله چاپشده توسط تیم کسیمر بر روی این آثار طولانی مدت تمرکز داشته و با وجود تایید تفاوت تاثیرات سیگار الکترونیکی و مضرات آن نسبت به سایر روشهای سنتی استعمال دخانیات، نشان میدهند که کنار گذاشتن سیگار معمولی و جایگزینی آن با سیگار برقی آنطور که انتظار میرود، سالم و بیضرر نخواهد بود.